| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση-Τηλεκπαίδευση

This version was saved 3 years, 11 months ago View current version     Page history
Saved by xrisoik
on April 29, 2020 at 12:07:08 am
 

Τι είναι εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση ή τηλεκπαίδευση;

 

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή τηλεκπαίδευση είναι η υποβοηθούμενη από τα μέσα επικοινωνίας εκπαίδευσηΟνομάζεται και τηλεκπαίδευση (e-training), που είναι σύνθετη λέξη από το το τηλε- (μακριά) και εκπαίδευση και περιγράφει την εκπαίδευση ατόμων από απόσταση. Συχνά ταυτίζεται με τον όρο «μάθηση από απόσταση» (distance learning). Γενικότερα, όλες αυτές οι έννοιες συνήθως οριοθετούνται στα πλαίσια του όρου «ηλεκτρονική μάθηση» (e-learning). Οι ειδικοί σε θέματα παιδαγωγικής έρευνας προτιμούν ν’ αναφέρονται στους όρους «εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» (εξΑΕ) ή «Ανοικτή εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» (ΑεξΑΕ) ερμηνεύοντας τον διεθνή όρο Open & Distance Learning (ODL). 

 

Πρόκειται για έναν τομέα της εκπαίδευσης που αφορά την παιδαγωγική, την τεχνολογία και τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής δομής, που επιδιώκει την παροχή εκπαίδευσης, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας στο χώρο που αυτή λαμβάνει χώρα.  Είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και της εξέλιξης της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, ενώ δίνει πολλές ευκαιρίες για νέες εφαρμογές. Η μορφή της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης ξεκίνησε πριν από 150 περίπου χρόνια. Οφείλεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες έρχονται στο προσκήνιο με τη βιομηχανική επανάσταση.

 

Πρόκειται για έναν τομέα της εκπαίδευσης που αφορά την παιδαγωγική, την τεχνολογία και τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής δομής, που επιδιώκει την παροχή εκπαίδευσης, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας στο χώρο που αυτή λαμβάνει χώρα.  Είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και της εξέλιξης της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, ενώ δίνει πολλές ευκαιρίες για νέες εφαρμογές. Η μορφή αυτής της Εκπαίδευσης ξεκίνησε πριν από 150 περίπου χρόνια. Οφείλεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες έρχονται στο προσκήνιο με τη βιομηχανική επανάσταση.

 

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση: η ασύγχρονη και η σύγχρονη


  • Στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση οι συμμετέχοντες (εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος/η) δεν έχουν την δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι ψηφιακό και παρέχεται στον εκπαιδευόμενο/η κατά κανόνα με την βοήθεια υπηρεσιών του διαδικτύου με δύο τρόπους: (α) είτε σταδιακά με την πορεία του μαθήματος, όπου ο/η εκπαιδευτής καθορίζει την ροή της διδασκαλίας, (β) είτε ολόκληρο στην έναρξη του μαθήματος, όπου ο/η εκπαιδευόμενος/η προγραμματίζει ατομικά τον ρυθμό μάθησης.

 

 

  • Στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση, οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα άμεσης (σύγχρονης) επικοινωνίας εκμεταλλευόμενοι τις υπηρεσίες της τηλεδιάσκεψης (teleconference). Σε αυτή την περίπτωση η διδασκαλία μοιάζει αρκετά με την συμβατική διδασκαλία, καθώς η αμφίδρομη επικοινωνία εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου/ης υλοποιείται σε «πραγματικό χρόνο», σε ζωντανή σύνδεση (online). Απλά, διδάσκων/ουσα και ακροατήριο βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους. Όσο πιο εξελιγμένες είναι οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, τόσο πιο αναβαθμισμένη είναι η επικοινωνία των συμμετεχόντων, προσεγγίζοντας ολοένα και περισσότερο την παραδοσιακή διδασκαλία στην τάξη.

 

 

 

Τόσο η σύγχρονη όσο και η ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση, αλλά διατηρεί στενή την επαφή των εκπαιδευομένων με τους/τις εκπαιδευτές. και τη μάθηση.  Η εκπαίδευση από απόσταση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη βασική εκπαίδευση προεκτείνοντας το μάθημα πέρα από τα συμβατικά όρια του ωρολογίου προγράμματος. Έτσι λοιπόν, μιλάμε, για μικτές μορφές μάθησης (blended learning) που δίνουν τη δυνατότητα στους/ις εκπαιδευόμενους/ες να μελετήσουν με τον δικό τους ρυθμό από το σπίτι τους και να αλληλεπιδράσουν με τον/την εκπαιδευτή και τους/ις συνεκπαιδευόμενους/ες  τους τόσο με ανοικτά εργαλεία (web2.0) όσο και σε εικονικές συνεδρίες- σύγχρονες τηλεκπαιδεύσεις - τηλεδιασκέψεις.  

 

 

 

 

 


 

Οι εικονικές συνεδρίες ή σύγχρονη τηλεκπαίδευση είναι το μεγάλο βήμα στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης γίνονται ταυτόχρονα. Ο/Η εκπαιδευτής παραδίδει το μάθημα σε ζωντανή σύνδεση και ο/η εκπαιδευόμενος/η, αν και βρίσκεται σε διαφορετικό τόπο, παρακολουθεί το μάθημα στον ίδιο χρόνο. 

 

Το μέλλον της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης βρίσκεται σίγουρα στο διαδίκτυο. Ανοιχτά προς χρήση περιβάλλοντα του web 2.0 είναι δυναμικά εργαλεία, ώστε ο/η εκπαιδευτής να δημιουργήσει και να διαμορφώσει εικονικές αίθουσες συνεδριών στο διαδίκτυο. Μπορεί να καλέσει σε αυτές τις εικονικές αίθουσες συνεδριών τους/τις εκπαιδευόμενους/ες και σε πραγματικό χρόνο-σύγχρονα-online να κάνει το μάθημά του/της. Μπορεί να κάνει πολλές ρυθμίσεις για την τάξη του/της που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των συνεδριών. Οι εικονικές αυτές αίθουσες είναι γνωστές και ως Τηλεδιασκέψεις.

 

 

Κατά τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση (σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση), ο/η εκπαιδευτής μπορεί:

  • Να επικοινωνήσει με γραπτά μηνύματα μέσω Chat με τους/τις εκπαιδευόμενους/ες.
  • Να μοιραστεί με τους/τις εκπαιδευόμενους/ες τόσο τον εικονικό πίνακα (white board) όσο και την οθόνη του υπολογιστή του/της. Έχει τη δυνατότητα να δώσει το δικαίωμα να κάνουν πάνω εκεί σημειώσεις οι εκπαιδευόμενοι/ες με τα εργαλεία σχολιασμού (annotator) της εφαρμογής τηλεδιάσκεψης.
  • Να διαμοιράσει αρχεία με τους/τις εκπαιδευόμενους/ες.
  • Να καταγράψει αυτόματα το μάθημα και να το αποθηκεύσει είτε στον υπολογιστή είτε στο νέφος.
  • Να χρησιμοποιήσει ή απενεργοποιήσει την κάμερα.  
  • Να χωρίσει την τάξη σε ομάδες και να συνεργαστεί σε ξεχωριστά εικονικά δωμάτια η κάθε ομάδα (Break Groups). 
  • Μπορεί να επιβάλει την ησυχία, απενεργοποιώντας τον ήχο, να «κλειδώσει» την τάξη, να βγάλει κάποιον/α εκτός, κ.τ.λ. 

 

  

Οι εκπαιδευόμενοι/ες, από την πλευρά τους, μπορούν:

  • Να στείλουν γραπτά μηνύματα στον/στην εκπαιδευτή  ή στους/ις συνεκπαιδευόμενους/ες.
  • Να σηκώσουν το χέρι τους και να λάβουν τον λόγο.
  • Να υποβάλουν ερωτήματα γραπτά ή προφορικά.
  • Να ζητήσουν αίτημα από τον/την εκπαιδευτή/ρια για να επεξεργαστούν τόσο την οθόνη του/της όσο και το white board.
  • Να διαμοιράσουν τα αρχεία τους.
  • Να «δουν» συνεκπαιδευόμενους/ες, κ.τ.λ.

 

 

Είναι μία πλήρως διαδραστική τάξη μεταξύ εκπαιδευομένων και εκπαιδευτή. 

 

 

Η πιο σταθερή, δωρεάν και ασφαλής εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σύγχρονη τηλεκπαίδευση είναι το "Zoom meeting" ή απλά "ΖΟΥΜ" που έχει έδρα το San Jose, CA, USA.

 

 

Κάνε κλικ στη σελίδα του wiki: Zoom meeting για να γίνεις expert και να κάνεις την εργασία ;-)

 

 


 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.